Respect

Respect opbrengen voor andere mensen is een essentieel onderdeel in het onderhouden van belangrijke persoonlijke relaties. Leren hoe je de inspanningen, prestaties, vaardigheden, meningen, en eigenaardigheden van anderen kunt respecteren zorgt ervoor dat jij een gelukkig en succesvol interpersoonlijk leven kunt leiden. Jezelf respecteren kan ervoor zorgen dat jij de toekomst met zelfvertrouwen tegemoet kunt treden, en ervoor kunt zorgen dat je anderen met net zo veel respect behandelt als je jezelf.

Methode 1 Inspanningen respecteren

1 Toon dankbaarheid. Bedank mensen regelmatig voor hun hulp en steun. Het is belangrijk om je alle mensen te herinneren die jou op jouw reis geholpen hebben. Toon respect door mensen te bedanken. Zelfs als er geen directe aanleiding is om iemand te bedanken kan regelmatig je dankbaarheid tonen veel voor mensen betekenen. Stuur brieven, pleeg telefoontjes, en verstuur emails en sms’jes naar de mensen met wie het contact verwaterd is. Je hebt maar een paar minuutjes nodig om jezelf te kunnen uiten. Onthoud om de volgende mensen te bedanken:

  • Je ouders
  • Je broer(s)/zus(sen)
  • Je collega’s
  • Je klasgenoten
  • Je vrienden
  • Je leraren
  • Je buren
2 Onthoud om beleefd te spreken met mensen.

3 Complimenteer de prestaties van anderen. Als anderen succes hebben, vestig daar dan de aandacht op. Vier hun vaardigheden en prestaties. Leer om te herkennen wanneer mensen extra hun best gedaan hebben om iets te bereiken. Steek daar dan oprecht de loftrompet over. Neem ze even terzijde, en doe het privé. Op die manier komen je complimentjes het oprechtst over.

  • In plaats van eerst te denken, “Waarom overkomt mij dat nou niet?”, kun je proberen iets te zeggen als, “Dat is geweldig voor ze!” Een positieve houding aanmeten zal de aandacht van jezelf op een ander verleggen, en getuigen van goede wil.
  • Als iemand die jij respecteert het moeilijk lijkt te hebben, of minder heeft om complimentjes over te krijgen dan anderen, doe dan extra je best om hun prestaties, houding, of andere positieve eigenschappen te complimenteren.

4 Wees oprecht. Hoewel het belangrijk is om anderen te bedanken en te prijzen, geven de meest mensen niet hoog op van hielenlikkers. Wees oprecht in je dankbetuiging, en in het tonen van je respect. Spreek vanuit je hart.

  • Zelfs iets eenvoudigs als “Het is altijd fijn om je te zien” kan al heel veel betekenen, en je toont er een hoop respect mee. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn.

5 Houd je aan je woord. Als je jezelf ergens op toelegt, of plannen gemaakt hebt met iemand, houd je dan aan je afspraken. Betrouwbaar zijn getuigt van respect voor de tijd van anderen. Het laat zien dat jij je extra inspant om er voor hen te zijn. Respecteer de inspanningen van anderen door op tijd te komen, voorbereid, en enthousiast te zijn.

  • Zorg er altijd voor dat je goed voorbereid bent. Of dat nu voor school, werk, of voetbaltraining is. Zorg ervoor dat je je spullen bij je hebt, en dat je alle voorbereidingen getroffen hebt. Je toont respect door de tijd van anderen niet te verspillen.
  • Het lijkt misschien respectloos als je iemand “nee” verkoopt, maar je moet ook leren om consequent en realistisch te zijn als het op jouw capaciteiten aankomt. Het is moeilijk om onbetrouwbaarheid te respecteren.

6 Bied je hulp aan. Doe je best om mensen te helpen als ze dat nodig lijken te hebben, zeker als je daar niet toe verplicht bent. Bied je vriend aan om te helpen verhuizen, bied aan om mee te helpen opruimen na een schoolfeest. Zet je beste beentje voor. Help je kleine broertje met zijn huiswerk, of help je vader ongevraagd om de tuin op te ruimen. Dit getuigt enorm van respect.

  • Als het erop lijkt dat een van je vrienden of buren niet zo lekker in zijn vel zit, of in de put zit, bied hen dan de aanmoediging aan die ze zo nodig hebben. Leer om te zeggen, “Je kunt het.” Dit kan alle verschil in de wereld maken, zeker als iemand het even moeilijk heeft.

7 Respecteer de kwaliteiten en capaciteiten van anderen. Soms kan het juist respectloos zijn als je te vaak je hulp aanbiedt. Soms is het verstandig om even een stap terug te doen, en anderen de kans te geven om te bewijzen dat ze voor zichzelf kunnen zorgen. Gun hen de kans om zelf situaties onschadelijk te maken, of problemen op te lossen.

  • Probeer te herkennen wanneer iemand zijn eigen varkentjes kan wassen. Houd je afzijdig, en toon hem/haar het respect dat hij/zij verdient. Er zit een wereld van verschil tussen iemand emotioneel steunen die net gedumpt is, en erop staan dat je iemand helpt zijn broodje pindakaas te maken.

Methode 2 Meningen respecteren

1 Wees een goede luisteraar. Luister actief om mensen te laten zien dat je hun meningen en ideeën respecteert. Kijk en luister als iemand aan het praten is. Onderbeek niet, en denk actief na over wat er verteld wordt.

  • Maar al te vaak wachten we de kans af om te kunnen praten, en luisteren we niet echt naar de ideeën van anderen. Zelfs als je het er niet eens mee denkt te zijn, dien je het perspectief van de ander te respecteren. Probeer je in te leven in de zienswijze van de ander voor je reageert. Je toont respect door de ander uit te laten praten, en tot eigen conclusies te laten komen. Je zult versteld staan.

2 Stel veel vragen. Om respect te kunnen tonen voor de mening van anderen dien je ze vragen te stellen. Stel ze open vragen om te laten zien dat je volledig betrokken bent bij hun verhaal, en dat je goed luistert. Vragen stellen houdt niet in dat je hun verhaal probeert door te prikken, of dat je hen niet gelooft. Vraag om meer als het lijkt alsof ze meer te vertellen hebben.

  • In plaats van om meer details te vragen, kun je iemand ook naar een bepaald onderwerp vragen. Als iemand een verhaal vertelt, vraag dan “En hoe voelde je je daarna?” Zelfs als je het antwoord al denkt te weten dien je het hen te laten vertellen. Laat ze tot hun conclusies komen.
  • Leer om de rijkdom te delen. Als het erop lijkt dat iemand niet echt veel aan een groepsgesprek deelneemt, stel hem/haar dan een specifieke vraag. Zet de deur voor communicatie op een kier. Je hoeft de aandacht er niet op te vestigen door iets te zeggen als, “Wat ben je stil vandaag, Kees?” Zeg liever iets als “Kees, hoe vond je de finale van de Champion’s League?”

3 Leer over de zienswijzen van anderen. Leer om je in te leven in de ervaringen en perspectieven van anderen. Dit getuigt van respect. Wees trots op je eigen ervaringen en zienswijze, maar ga er niet zonder meer vanuit dat iedereen er hetzelfde over denkt als jij. Voorkom dat je hen een ongemakkelijk hoekje indrijft. Temper je eigen houding, en leer in te zien vanuit welke autoriteit andere mensen spreken. Doe dat voordat je zelf een mening vormt, zodat je gepast kunt reageren.

  • Hoewel het makkelijk lijkt om tussen neus en lippen door te zeggen hoe “dom” voetbal is, weet je nooit of iemands onlangs overleden grootvader scheidsrechter geweest is en voor de sport geleefd heeft.

4 Kies verstandig wanneer je de strijd aangaat. Soms getuigt het van respect om voor je mening uit te komen, om zodoende de intelligentie van anderen te respecteren. Aan de andere kant, soms is het beter om je mening voor jezelf te houden, en onnodige discussies te mijden.

  • Probeer de argumenten iets genuanceerder te brengen als je iets voor het eerst ter sprake bent. Als je het juniorenvoetbal een kwaadaardige, walgelijke melkkoe vindt, verpak die mening dan in iets dat minder respectloos overkomt: “Het baart me zorgen dat er zoveel omgaat in het juniorenvoetbal. Alsof er geen belangrijkere dingen in het leven zijn. Wat vinden jullie daarvan?” Breng respect op voor de mening van anderen door ernaar te luisteren, en je eigen mening te geven.
  • Misschien heeft het weinig nut om je oudoom er voor de zoveelste keer van proberen te overtuigen dat het homohuwelijk een goede zaak is. Is het het waard om ter sprake te brengen tijdens het familiediner?

5 Wees het respectvol oneens. Als je mening afwijkt, geef die dan kalm weer. Behandel het gesprek tactvol. Respecteer het perspectief van anderen. Beledig hun ideeën en opvattingen niet, zelfs als je het niet met hen eens bent.

  • Probeer, voor je jouw onenigheid kenbaar maakt, te erkennen wat jullie gemeen hebben. Begin met lof, en ga verder met jouw toevoeging aan het gesprek. Zelfs iets simpels als “Goed punt, maar ik zie het toch iets anders…” is meestal al voldoende om jouw onenigheid mee te verzachten.
  • Wees specifiek in je kritiek. Mijd overeenvoudige of beledigende taal als “Je hebt het mis,” of “Dat is dom.”

Methode 3 Jezelf respecteren

1 Zorg voor jezelf. Om jezelf te kunnen respecteren moet je jezelf net zo hoog in achting nemen als ieder ander. Pas je opvattingen en beschouwing niet aan ten faveure van anderen. Je bent het waard.

  • Weet wanneer je om hulp moet vragen. Respecteer je eigen kwaliteiten en capaciteiten, maar leer te erkennen wanneer je niet in je element bent. Maak het jezelf niet onnodig lastig.
  • Trakteer jezelf zo nu en dan op welverdiende reisjes en cadeautjes. Breng tijd door met je vrienden, en doe leuke dingen in je vrije tijd.

2 Mijd zelfvernietigend gedrag. Op regelmatige basis overmatig drinken, of te veel de spot drijven met jezelf, kan je geestelijk en lichamelijk neerhalen. Werk actief om jezelf op te bouwen, en omring jezelf met aanmoedigende, verlichtende, behulpzame mensen.

  • Ben jij bevriend met het type mensen waarmee je bevriend wilt zijn? Bekritiseren ze je wel eens, of houden ze klein? Overweeg dan om verder te kijken.

3 Blijf gezond. Bezoek de dokter regelmatig om er zeker van te zijn dat je gezond en fit bent. Stel “slecht nieuws” niet uit, en kaart eventuele medische problemen gelijk aan. De huisartsenpost mijden omdat je er geen zin in hebt getuigt niet van zelfrespect, en zal je welzijn geen goed doen.

  • Beweeg regelmatig, en eet gezond. Begin eenvoudige routines te ontwikkelen. Ga bijvoorbeeld een paar kilometer wandelen per dag, of doe wat lichte rek- en strekoefeningen om met je lichaam in contact te komen. Schrap junk food uit je dieet, en kies voor gevarieerde voedzame voeding.
4 Kom voor jezelf op. Als je iets wilt, probeer dat dan te bereiken. Laat je angst om in het diepe te springen niet in de weg staan van verbetering. Probeer je leven te verbeteren, en iets positiefs te bereiken. Als je een mening hebt, deel die dan. Als je een nieuwe baan wilt, een band wilt beginnen, of op je veertigste wilt gaan acteren, wat let je dan? Doe het. Maak een besluit, en pak door.

5 Wees ambitieus. We zitten allemaal wel eens in een sleur, en vaak is dat onze eigen schuld. Stel een plan voor jezelf op, met specifieke stappen om je doel te bereiken. Zorg ervoor dat je bergopwaarts gaat en bevredigd blijft. Respecteer jezelf door de beste versie van jezelf te zijn die je kunt zijn.

  • Overweeg om een vijfjarenplan te maken. Waar wil je zijn over vijf jaar? Als je een student bent, wat zijn je studieplannen? Wat ga je na je studie doen? Hoe kun je die doelen realistisch bereiken?
  • Als je werkt, ben je gelukkig met je baan? Doe je wat je leuk vindt? Wat is ervoor nodig om van je passie je werk te maken? Hoe lang heb je nodig om dat te doen? Kan het überhaupt? Beantwoord deze vragen eerlijk en specifiek. Stel een plan op om succes te boeken.

Methode 4 Vijanden” respecteren

1 Beoordeel mensen niet op voorhand. Gun mensen het voordeel van de twijfel, zelfs als hun eerste indruk op jou niet bepaald positief was. We leveren allemaal zo onze eigen strijd. Ga er vanuit dat iedereen een goede reden heeft om te doen wat hij/zij doet, om te zijn wie hij/zij is, om te geloven wat hij/zij gelooft, etc.

2 Besluit om mensen leuk te vinden. Het is te makkelijk om redenen te bedenken waarom je mensen niet leuk vindt, waarom je ze niet respecteert, of waarom je ze niet serieus neemt. Kies er liever voor om de warmte van mensen te ontdekken. Als je besluit om mensen leuk te vinden wordt het een stuk makkelijker om ze te respecteren.

  • Beschouw iemands eigenaardigheden als krachten waarmee je jouw houding aan kunt leren passen. In plaats van te denken dat iemand egoïstisch en bombastisch is, kun je beter zeggen dat iemand goed voor zijn mening opkomt.
3 Als je niets leuks te zeggen hebt, zeg dan niets. Leer om zo nu en dan je waffel te houden. Leer onderscheid te maken tussen confrontaties die plaats moeten vinden, en onnozele discussies. Je zult je geestelijke gezondheid behouden en het respect van anderen verdienen als je leert om te zwijgen.

4 Steek je neus in je eigen zaken. Bemoei je niet met iemand anders, maak niet onnodig vijanden. Bemoeials maken snel vijanden, meestal omdat ze niet genoeg hebben dat hen bezig kan houden. Houd jezelf bezig, en zorg ervoor dat je leven bestaat uit allerlei interessante en boeiende activiteiten. Zorg ervoor dat je geen tijd en energie hebt om je zorgen te maken voer wat je buren aan het doen zijn, of hoe je klasgenoten hun huiswerk gemaakt hebben.

  • Log minder vaak in op Facebook, en doe wat nieuwe hobby’s op. Je kunt ook gaan stalken om de tijd te vullen, maar het kan jaloezie en verbolgenheid opwekken. En daar heb je niets aan.

5 Steek je hand uit. Mensen die je niet leuk vindt met de nek aankijken is misschien wel de makkelijkste manier om confrontatie uit de weg te gaan. Het kan echter ook gemeen en onbeleefd overkomen, zeker op school of op je werk waar iedereen er graag bij wil horen. Je hoeft geen beste vrienden te worden met de mensen die je niet leuk vindt, maar je kunt wel respect voor ze opbrengen door ze erbij te laten horen.

  • Probeer ten minste één poging te doen om vriendelijk contact te leggen met iemand die je niet per sé leuk vindt. Vragen hoe het met hem/haar gaat laat al zien dat je je best doet. Misschien heeft het wel invloed op hoe jij over diegene denkt.

bron: wikihow.com/Respect-tonen